Miody tradycyjne z polskiej pasieki
Miód jest znany od zarania dziejów. Można powiedzieć, że to jeden z najstarszych słodzików, znany i lubiany na całym świecie. Miód ma drogocenne wartości odżywcze, a także wspaniałe walory smakowe. Już w starożytności badano właściwości lecznicze miodu stosując go w przeróżnych dolegliwościach i przypadłościach. Nieoceniony jako naturalny ratunek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny. Niewiarygodnym zatem staje się fakt, że miody produkowane są przez niewielkie owady jakimi są pszczoły.
Ale jak przebiega proces tworzenia naturalnego miodu?
Krąży wiele mitów w tym temacie, jednak cały sekret jest głęboko schowany w królestwie pszczół. Co ciekawe, od ponad 150 milionów lat nic, a nic nie zmienił się sposób wytwarzania miodu przez pszczoły. Człowiek dzięki tym małym stworzeniom może czerpać z wielu rodzajów miodów. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że pszczoła w ciągu całego swojego życia jest w stanie wytworzyć około 3 gram miodu. Co to oznacza? Otóż, aby napełnić jeden 900 gramowy słoik złotego produktu, potrzeba pracy aż 300 pszczół!
Miód z pasieki – tajemnica pszczelarzy
Na słoikach czy przydrożnych bilbordach spotykamy się z informacją, iż dany miód pszczeli pochodzi z konkretnej pasieki. Jednak co właściwie kryje się za tym sformułowaniem? Pasieka to pewien obszar, na którym pszczelarze rozstawiają ule. Miód z pasieki nie jest czymś współczesnym, gdyż początki ich istnienia datowane są na 1238 rok. A czy założenie pasieki jest łatwe? Nie jest to sprawa skomplikowana. Pszczelarze mówią, iż wystarczy do tego zaangażowanie, ogromna pasja i miłość do pszczół. Niezbędną wiedzę można zdobyć dzięki udostępnionym informacjom przez doświadczonych pszczelarzy, na branżowych portalach, YouTube czy blogach. Początki na pewno wymagają poświęcenia, w końcu ta pasja wiąże się ze ścisłą współpracą człowieka ze pszczołami, ale na pewno warto. Miód z pasieki jest największą satysfakcją!
Miody naturalne – jakie to dobre i zdrowe!
Na sklepowych półkach mamy imponujący wybór miodów. Różne smaki i gatunki stoją odważnie i “uśmiechają się” do konsumentów. Ale czy wszystkie miody są warte zakupu? Niekoniecznie. Niestety obok tych wartościowych miodów naturalnych są także miody sztuczne, które tak naprawdę nie mają nic wspólnego z prawdziwym, złotym skarbem.
A jakie wartości mają miody naturalne?
- miód pszczeli zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę,
- zawarta w miodzie naturalnym acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego,
- miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida,
- miody naturalne zalecane są w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania,
- miód koi nerwy, ożywia mózg, goi rany.
-
Miód borówkowy 450g J. B. ŁasekProdukt w promocji
22,99 zł16,99 zł -
Miód lipowy 450g J. B. Łasek29,00 zł
-
Miód leśny 450g J. B. Łasek24,00 zł
Miód pszczeli – tyle wartości i jeszcze więcej smaków
Wśród najbardziej popularnych odmian miodów wymienić należy miód akacjowy, lipowy, malinowy, gryczany, rzepakowy, spadziowy oraz najbardziej popularny miód wielokwiatowy. Miody różnią się właściwościami, barwą oraz smakiem i niezaprzeczalnie ceną. Najdroższy miód pszczeli został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa. To tureckie miody naturalne, z których najtańszy kosztuje 3 tys. euro, a najdroższy 25 tys. euro. Te miody zbierane są z jaskini położonej 2500 metrów nad poziomem morza, a ich produkcją zajmują się kaukaskie pszczoły odporne na zimno i uwielbiające duże wysokości. To się nazywa drogocenny miód pszczeli!
Wszystko wskazuje na to, że nie tylko Kubuś Puchatek był wielkim miłośnikiem pszczelego miodu, ale także w realnym świecie miody są niezwykle pożądanym produktem.