Co wiesz o suszonych owocach?
To, że świeże owoce są zdrowe nie podlega żadnej wątpliwości. Obok warzyw znajdują ważne miejsce w piramidzie żywieniowej. Zawierają szereg niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Ale czy takie same właściwości posiadają suszone owoce? W jaki sposób odbywa się suszenie owoców i czy można przygotować je samemu? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym wpisie.
Suszone owoce stare jak świat
Suszenie jako jeden ze sposób konserwacji stosowane było już ok. 2000 lat p.n.e. Metoda ta polegała na odparowaniu wody z owoców podczas leżakowania na słońcu. Dzięki temu uzyskano możliwość magazynowania żywności na czas zimowy. Owoce w procesie suszenia zmieniają swój kształt i objętość, dzięki temu ich przechowywanie jest dużo łatwiejsze. Ale to nie jedyna zaleta. Suszenie owoców ma swoje ogromne plusy:
- suszone owoce są skondensowanym źródłem energii i sprawdzają się jako przekąska,
- mają więcej błonnika niż świeże owoce,
- można je spożywać przez cały rok,
- ich transportowanie oraz przechowywanie jest znacznie łatwiejsze,
- zawierają substancje odżywcze, które znakomicie wpływają na zdrowie i pracę całego organizmu.
Poznaj 5 sposobów na suszenie owoców
Suszenie owoców bez wątpienia chroni je przed utratą cennych witamin, a także przedłuża ich zdatność do spożycia. To jeden z najlepszych sposobów konserwacji. Tak jak już wspominaliśmy, wiele lat temu suszenie owoców odbywało się na słońcu, dzisiaj wraz z rozwojem technologii mamy już do wyboru kilka metod suszenia:
- suszenie konwekcyjne
To metoda powietrzno-owiewowa. Czynnikiem doprowadzającym ciepło do suszonego materiału oraz odprowadzającym od niego wilgoć jest gorące suche powietrze lub inny gaz.
- suszenie kontaktowe
Tu proces suszenia zachodzi dzięki wymiennikowi ciepła.
- suszenie promiennikowe (suszenie w podczerwieni)
Energia cieplna przekazywana jest produktom suszonym (owocom) przez rurowe promienniki podczerwieni
- suszenie próżniowe (suszenie kontaktowe w podciśnieniu)
Metoda, w której w podciśnieniu temperatura wrzenia wody opada nawet do 33°C. Podciśnienie ogranicza działanie tlenu na suszony produkt.
- suszenie sublimacyjne (liofilizacja)
Metoda suszenia poprzez wymrażanie wody. W procesie liofilizacji należy najpierw zamrozić owoc w temp. poniżej -40°C. Dzięki temu znikną substancje powodujące fermentowanie, bakterie chorobotwórcze oraz pleśnie. Następnie należy wytworzyć próżnię, niezbędną do zapoczątkowania parowania wody.
Uwaga!
Owoce suszone tą metodą zachowują smak, zapach i pełną wartość odżywczą!
A czy można suszyć owoce w domu?
Oczywiście owoce można suszyć w domowych warunkach i to z powodzeniem. Należy jednak pamiętać o przestrzeganiu kilku ważnych zasad:
- owoce muszą być dokładnie umyte, a następnie pokrojone w plastry, a te mniejsze pozostawione w całości bez pestki,
- owoce powinny być dojrzałe i zdrowe,
- jeśli skórka jest jadalna nic nie stoi na przeszkodzie, aby owoc suszyć wraz ze skórką,
- należy pamiętać o blanszowaniu. Owoce wrzucamy do wrzątku lub na parę wodną na 3-6 minut. Dzięki temu nasze owoce zachowają Nie zapomnij osuszyć owoców papierowym ręcznikiem,
- owoce można suszyć na słońcu, w piekarniku, na kaloryferze lub w specjalnej suszarce dostępnej we wszystkich sklepach z domowym AGD.
Jeżeli zastosujemy się do wskazówek to każdy z wymienionych sposobów suszenia będzie skuteczny. Różnią się one jedynie czasem suszenia.
Suszone owoce powinnyśmy przechowywać w zamkniętych, suchych opakowaniach. Tylko wtedy zapobiegniemy wilgotnieniu, tworzeniu się pleśni i psuciu naszych owoców. Optymalna temperatura przechowywania to ok. 15 stopni Celsjusza, a wówczas okres świeżości będzie wynosił ok. 12 miesięcy.