Żywność ekologiczna – w koszyku świadomego konsumenta
Produkty ekologiczne cieszą się ogromną popularnością, a ich wybór na obecnym rynku jest naprawdę imponujący. Bardzo chętnie promują je osoby znane, choćby na swoich social mediach, coraz częściej mówią o nich dietetycy, a także zwolennicy zdrowego odżywiania. Jeszcze do niedawna o ekologicznej żywności myśleliśmy jedynie w kontekście warzyw i owoców. Dziś produkty eko postrzegamy znacznie szerzej. W takim razie co to jest żywność ekologiczna? Czy warto ją kupować? I jakie są ekologiczne pułapki? Tego dowiesz się z naszego wpisu.
Co to jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości produkowana przez gospodarstwa, w których unika się stosowania chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych nawozów, regulatorów wzrostu czy dodatków do pasz. Ideą rolnictwa eko jest zapewnienie ochrony zdrowia ludzi jak i środowiska. Ale czy konsumenci mogą mieć pewność, że produkty, który kupują są ekologiczne? Oczywiście, że tak! Produkty ekologiczne podlegają obowiązującym w krajach Unii Europejskiej systemom kontroli oraz certyfikacji i powinny zawierać następujące informacje:
- nazwę produktu,
- nazwę oraz dane producenta,
- nazwę oraz numer jednostki certyfikującej,
- numer identyfikacyjny partii towaru.
Dodatkowo żywność ekologiczna posiada specjalne oznaczenie Rolnictwa Ekologicznego w postaci białego liścia utworzonego z gwiazdek na zielonym tle.
Żywność ekologiczna vs tradycyjna – czy są jakieś różnice?
Jeśli warunki, o których mówiliśmy wcześniej zostaną spełnione i rzeczywiście będziemy mieli do czynienia z certyfikowana żywnością ekologiczną, to z całą pewnością można powiedzieć, że jest ona zdrowsza od tej tradycyjnej. A to dlaczego? Odpowiedź nasuwa się sama. Rośliny zostały wyprodukowane metodami ekologicznymi bez udziału nawozów chemicznych i nie zawierają związków toksycznych dla organizmu. Produkty pochodzenia zwierzęcego są wolne od antybiotyków czy hormonów wzrostu. Do żywności nie używa się konserwantów, sztucznych barwników czy ulepszaczy.
Decydując się na żywność ekologiczną jednocześnie decydujemy się na zdrowszy styl życia. Dostarczamy do organizmu znacznie większych ilości witamin i składników mineralnych oraz innych związków odżywczych. Na pewno spożywając produkty eko chronimy swój organizm przed niebezpiecznymi substancjami chemicznymi, które wywołują mnóstwo niebezpiecznych chorób.
Ekologiczne pułapki, które czekają na konsumenta. Dowiedz się jak ich unikać!
Wraz ze wzrostem zainteresowania ekologiczna żywnością w sklepach przybywa produktów, które jedynie udają ekologiczne, a w rzeczywistości nimi nie są. Specjaliści od marketingu robią wszystko, aby produkt, który niekoniecznie jest ekologiczny w świetle przepisów, pozostał w świadomości konsumenta jako ten 100 % eko. Jak zatem ustrzec się “ekologicznych podróbek”?
- pamiętaj, że BIO na opakowaniu nie musi oznaczać, że produkt powstał zgodnie z zasadami ekologicznych gospodarstwach,
- dokładnie czytaj etykiety,
- kupuj w sprawdzonych sklepach z ekologiczna żywnością,
- wybieraj dobrze znane marki, które od lat są na polskim rynku,
- decyduj się na żywność potwierdzoną certyfikatem.
Wybór żywności ekologicznej to idealny sposób na świadome i zdrowe odżywianie. Jest to dobra droga do minimalizacji szkodliwych skutków zdrowotnych niewłaściwej diety i zmiana nawyków żywieniowych na te, bardziej wartościowe i zharmonizowane. Po prostu dbanie o nasz organizm jest sprawą kluczową, a kto zrobi to lepiej niż my sami?