Olej z czarnuszki 250ml Targroch

36,99 

za sztukę

Składniki
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Zastosowanie
Olej z czarnuszki doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno.

szt.
SKU: 5903229005069 Kategoria: Tagi: ,

OLEJ Z CZARNUSZKI
Czarnuszka siewna, zwana też czarnuchą lub czarnym kminem, to przyprawa i roślina lecznicza znana już w czasach faraonów. Jak sama nazwa wskazuje jej nasiona mają głęboką, czarną barwę. Wyraźny, ostry, korzenny zapach sprawia, że są popularnym dodatkiem do serów, niektórych mięs, dań z kapusty i pszennych wypieków. Składają się aż w 40% z tłuszczu, co czyni je znakomitym surowcem do tłoczenia oleju.

Oleum Nigelle, czyli…
olej z czarnuszki siewnej. To produkt tłoczony na zimno o szerokim zastosowaniu kuchennym, leczniczym i kosmetycznym. Dzięki zawartości olejków eterycznych wykorzystywany jest do produkcji perfum. Stosuje się go także podczas wyrobu słodyczy i likierów. Olej ten doskonale sprawdza się także w warunkach domowych – może być przyjmowany jako suplement diety – doustnie, dodawany do potraw – na zimno, lub aplikowany bezpośrednio na włosy, skórę i paznokcie.

Eliksir faraonów
Olej z czarnuszki to źródło kwasów omega-3, bardzo istotnego – i często bagatelizowanego – składnika diety. Dodatkowo produkt ten wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz bakterio- i grzybobójcze. Regularnie stosowany wspiera odporność i poprawia procesy trawienne. Dzięki metodzie tłoczenia na zimno oraz braku rafinacji zachowuje cenne wartości odżywcze.

Przechowywanie
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie – jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.