Poznaj tajniki diety wegańskiej
W Polsce dieta wegetariańska jest już popularna od kilku dobrych lat. Jej zwolennicy to osoby, które przez wzgląd na miłość do zwierząt nie chcą jeść mięsa lub zwyczajnie zauważyli, że ograniczenie czy wyeliminowanie tego składnika służy ich zdrowiu. Restrykcyjną odmianą tej diety jest dieta wegańska, która polega na eliminacji z jadłospisu wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego. Co to oznacza? I czego jeść nie można? Dowiedz się więcej z naszego wpisu.
Dieta wegańska – jakich produktów nie spotkasz w menu?
Dieta wegańska wyklucza spożywanie produktów odzwierzęcych i bazowanie jedynie na produktach roślinnych. Dla osób, które do tej pory w swoim codziennym odżywianiu stawiały na mięso dieta wegańska może sprawiać pewne problemy. Zanim jednak podejmiemy decyzję o przejściu na dietę wegańską warto zapoznać się z listą produktów zakazanych:
- wszystkie rodzaje mięsa włącznie z drobiem,
- ryby,
- owoce morza,
- jaja,
- mleko i produkty mleczne, także jogurty i serki,
- produkty zawierające żelatynę spożywczą,
- miód.
Eliminując wyżej wymienione produkty narażeni jesteśmy na niedobory witamin i minerałów, dlatego niezbędne jest odpowiednie zbilansowanie diety wegańskiej. Tu z pomocą powinien przyjść dyplomowany dietetyk, który ułoży odpowiednie menu.
Poznaj 5 szczebli piramidy żywienia dla wegan
Piramida wegańska znacząco odbiega od tradycyjnej piramidy żywienia, ale pomimo tego uznawana jest za urozmaicony sposób żywienia.
1 szczebel – podstawa
Warzywa i owoce. Głównie surowe i różnokolorowe, wtedy mamy pewność, że dostarczają do naszego organizmu różnego rodzaju składniki mineralne i witaminy. Stosunek owoców do warzyw wynosi 1:4.
2 szczebel
Produkty zbożowe. To doskonałe źródło błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. Stawiamy zatem na produkty pełnoziarniste, takie jak pełnoziarniste pieczywo na zakwasie, płatki owsiane, gryczane, jaglane, wszelkiego rodzaju kasze, brązowy ryż, czy razowe makarony.
3 szczebel
Napoje roślinne. Mają one zastąpić wyeliminowany nabiał. Dobrze jeśli produkty będą wzbogacone o witaminę B12, żelazo oraz kwasy omega-3. Aby unikać niedobioru białka należy włączyć do codziennego menu rośliny strączkowe.
4 szczebel
Kwasy omega-3. Brak ryb w diecie wegańskiej znacząco ogranicza przyjmowanie zdrowych kwasów omega-3. Na szczęście są na rynku produkty roślinne bogate w ich skład. Należy do nich m.in. olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, siemię lniane, nasiona chia czy orzechy, głównie włoskie.
5 szczebel – szczyt
Cukier. Co prawda cukier to produkt wegański więc teoretycznie jest nieograniczony, ale jak wiadomo co za dużo to niezdrowo. Tak jak w piramidzie standardowej, tak również w tej wegańskiej cukier prosty należy ograniczyć do minimum.
-
Grissini oliwa z oliwek Barbero 125g6,99 zł
-
Oliwa z oliwek physis of crete 0.2% 250 ml29,99 zł
-
Olej lniany złocisty 250ml Sem-co17,99 zł
-
Oliwa z oliwek bio virgin 750ml Jules Brochenin59,99 zł
-
Siemię lniane9,99 zł
-
Orzechy włoskie łuskane49,99 zł
Czy dieta wegańska jest zdrowa?
Śmiało można odpowiedzieć, że tak, ale…jeśli dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych makroskładników:
- białko,
- tłuszcze,
- węglowodany.
Należy pamiętać również o witaminach i minerałach. Można postawić na dodatkową suplementację. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób, np: cukrzycy, otyłości, nowotworów, nadciśnienia, zaparć czy choćby hemoroidów.
Jak przejść na dietę wegańską? Poznaj 4 pomocne wskazówki.
Do przygody z dietą wegańską warto się odpowiednio przygotować i nastawić. Wówczas mamy szansę, że nasz nowy styl odżywiania będzie prowadzony właściwie i po jakimś czasie nie zakończy się fiaskiem.
Poznaj ważne wskazówki:
- przechodź na dietę wegańską stopniowo,
- co jakiś czas eliminuj, np. co dwa tygodnie jedną grupę produktów,
- zastępuj tradycyjne sposoby przyrządzania potraw zdrowszymi, np. smażenie gotowaniem na parze,
- pamiętaj o urozmaicaniu i odpowiednim zbilansowaniu diety.