Chcesz rozpocząć przygodę z dietą bezglutenową? Dowiedz się jak właściwie dobrać produkty i jakich błędów nie popełniać.
Dieta bezglutenowa zyskuje coraz większą popularność, a co za tym idzie w imponującym tempie powiększa swoją grupę zwolenników. Mówi się o niej w kontekście lekarstwa na wiele różnych schorzeń, poprawy samopoczucia czy nawet sposobu na odchudzanie. Ale zanim zdecydujemy się na dietę bezglutenową warto dowiedzieć się czy ten model żywienia jest akurat dla nas, na jakie produkty należy postawić i czy możemy sobie zaszkodzić. Na te pytania znajdziesz odpowiedź w naszym wpisie.
Ale czym właściwie jest gluten?
Gluten to mieszanina białek roślinnych znajdujących się w niektórych rodzajach zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Jego nazwa nie jest przypadkowa. Słowo GLUE po angielsku znaczy klej i to właśnie gluten w połączeniu z wodą sprawia, że ciasto wyrabiane z mąki jest kleiste, elastyczne i niezwykle plastyczne. Właściwie to gluten zapewnia oczekiwaną strukturę produktom takim jak pieczywo, czy różnego rodzaju makarony i kluseczki. W zasadzie większość produktów oferowanych w gastronomii zawiera gluten. Znajduje się on nawet tam, gdzie zupełnie się go nie spodziewamy.
Gdzie można trafić na gluten i na jakie produkty powinniśmy uważać przy diecie bezglutenowej?
Dieta bezglutenowa nie należy do najłatwiejszych w stosowaniu. Trzeba wyeliminować z codziennego menu oczywiste produkty takie jak chleb czy bułeczki z naszej ulubionej piekarni, ale nie tylko. Niestety są też produkty, w których gluten jest “głęboko” ukryty. Aby uniknąć niemiłych niespodzianek w kuchni, już podczas zakupów spożywczych należy zwracać szczególną uwagę na etykiety i informacje tam zawarte. A takie na szczęście istnieją. Jak je rozpoznać? Są to produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Jeśli produkt ma taki znak to znaczy, że nie zawiera glutenu.
W jakiej żywności znajdziemy gluten?
W produktach zbożowych, do których produkcji została wykorzystana pszenica i jej odmiany, np.:
- gotowe ciasta oraz ciasteczka,
- pieczywo z mąki glutenowej,
- musli oraz gotowe kaszki,
- kasza jęczmienna, pęczak, kasza kuskus,
- bułka tarta, kawa zbożowa, sos sojowy,
- produkty mleczne i napoje zawierające słód jęczmienny, np. piwo.
Produkty, które mogą, ale nie muszą zawierać gluten to:
- parówki, wędliny, pasztet,
- gotowe słodycze, napoje mleczne, budynie,
- majonez, sosy w proszku,
- płatki śniadaniowe, twaróg i serki.
Jakie zatem produkty są dozwolone w diecie bezglutenowej?
Szczęśliwie dla osób, które stosują dietę bezglutenową na rynku spożywczym mamy żywność, która należy do grupy naturalnie bezglutenowej. Należy do niej m.in.:
- kukurydza, fasola,
- ryż, proso,
- ziemniaki, bataty,
- soja, soczewica, ciecierzyca, gryka,
- pestki, orzechy,
- owoce, warzywa,
- jaja, ryby,
- świeże mięso.
W sklepach coraz częściej znajdziemy półki z produktami bezglutenowymi, na których znajdziemy te wyprodukowane z mąki bezglutenowej. To duże ułatwienie dla osób, które codzienne menu opierają na diecie bezglutenowej.
-
Gryka ekspandowana 70g Dobra kaloria5,99 zł
-
Jaja z chowu na wolnym wybiegu 10 szt.12,99 zł
-
Jaja ekologiczne „0” 10 szt.15,99 zł
-
Soczewica czerwona11,99 zł
-
Fasola Jaś14,99 zł
-
Fasola piękny Jaś21,99 zł
-
Orzechy nerkowca59,99 zł
-
Pestki dyni łuskane29,99 zł
-
Bataty11,99 zł
-
Fasolka szparagowa zielona polska14,99 zł
Czy dieta bezglutenowa jest dla wszystkich?
Jest pewne, że dieta bezglutenowa stała się bardzo modna i stosuje ją coraz więcej osób. Wykluczają gluten ze swojego menu nie tylko ze względu na wskazania medyczne, ale także z myślą o poprawieniu samopoczucia lub zrzuceniu zbędnych kilogramów. Należy jednak zauważyć, że gluten nie szkodzi zdrowym ludziom, a jego eliminacja jest niezbędna jedynie w wypadku konkretnych chorób, takich jak:
- celiakia – nietolerancja glukozy
- choroba Duhringa – skórny przejaw nietolerancji glutenu
- nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
- alergia na pszenicę
Dieta bezglutenowa jest dietą medyczną, ale i eliminacyjną. Należy mieć na uwadze, iż rezygnując z glutenu jednocześnie pozbawiamy organizm niezbędnych składników odżywczych. W takim wypadku dieta powinna być zbilansowana, tak aby nie dopuszczać do niedoborów żelaza, wapnia, witaminy D czy witamin z grupy B. Osoby na diecie bezglutenowej pozbawione są odpowiedniej dawki błonnika, a także selenu, miedzi, cynku i magnezu. Aby uniknąć niedoborów, należy odpowiednio dobierać składniki posiłków, a także pamiętać o dodatkowej suplementacji.