Błyskawiczne i zdrowe kokosanki – 2 przepisy!
Szczerze nie przepadam za skomplikowanymi przepisami, więc staram się, aby to co robię w kuchni zajmowało jak najmniej czasu, a jednocześnie smakowało wyśmienicie. Niemożliwe? A jednak!
Jeśli szukacie słodkiej i zdrowej przekąski to z pewnością przepisy dla Was ?
Te domowe ciasteczka powstają tylko z kilku składników, są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, więc można je robić razem z dziećmi. Zaletą pierwszego przepisu jest również to, że te kokosanki są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
I Przepis – Kokosanki wersja 3 składnikowa
Składniki
- 4 białka;
- 200g wiórek kokosowych;
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego (jeśli lubimy b. słodkie, można dodać więcej).
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywną pianę;
- Aby wydobyć więcej aromatu wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia;
- Do ubitych białek dodajemy miód i wiórki;
- Wszystko razem mieszamy i nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc ciasteczka;
- Kokosanki pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu, przez ok. 10 – 15 minut (wszystko zależy od wielkości ciastek) do momentu zrumienienia.
Przepis II Kokosanki wersja 4 składnikowa
Gdy pod ręką mamy mniej jajek możemy spróbować innego przepisu, równie szybkiego i prostego dla osób na diecie bezglutenowej. Będziemy dodatkowo potrzebować olej kokosowy lub masło.
Składniki
- 2 białka;
- 200g wiórek kokosowych;
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (jeśli lubimy b. słodkie, można dodać więcej),
- 1 łyżka oleju kokosowego lub 1/4 kostki masła.
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy miód;
- Aby wydobyć więcej aromatu wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia;
- Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego wiórki kokosowe.
- Następnie do przestudzonego masła z wiórkami kokosowymi dodajemy ubite białka;
- Wszystko razem mieszamy i nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc ciasteczka;
- Podobnie jak w pierwszym przepisie kokosanki pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu, przez ok. 15 minut (wszystko zależy od wielkości ciastek) do momentu zrumienienia.
Smacznego!